بررسی مسیرهای حمل و نقل ایران و ترکمنستان
موسسه بین المللی مطالعات دریای خزر IIKSS - امروزه سیستم حمل و نقل کارآمد همواره از اجزای ضروری تمدن مدرن بشمار میرود که محصول آن توسعه اقتصادی و تجاری میباشد و یا بهتر آنکه توسعه سیستم حمل و نقل موثر بعنوان پیش شرط توسعه اقتصادی مهم ارزیابی میگردد. به صورت کلی باید گفت هیچ کشوری نمیتواند اقتصاد و تجارت خود را بسازد مگر اینکه یک سیستم ارتباطی و حمل و نقل پیشرفته داشته باشد. رابطه میان حمل و نقل و توسعه اقتصادی بسیار نزدیک است و سرمایهگذاریها در این عرصه نیز بعنوان یک کاتالیزور برای رشد اقتصادی خواهد بود و همانگونه که مشاهده میشود اکثر کشورهای جهان سعی کردهاند مقوله حمل و نقل را در راستای تبدیل شدن به مرکز ترانزیت برجسته نمایند.
هر چند تبدیل شدن به مرکز ترانزیت نیاز مبرم به ژئوپلتیک خوب و مناسب دارد ولیکن برخی از کشورها با صرف هزینههای هنگفت و سرمایهگذاریهای انبوه سعی در کم اهمیت ساختن این فاکتور مهم را دارند که ترکمنستان یکی از آن کشورهای محسوب میگردد. این جمهوری آسیای میانه طی سالهای اخیر توانسته است با فروش منابع انرژی خود و کسب درآمد کلان، تنوع اقتصادی را تجربه نماید. این کشور محصور در خشکی برای دسترسی به آبهای آزاد میبایست متوسل به همسایگان خود باشد که بهترین گزینه ایران میباشد و از سوی دیگر ایران از ترکمنستان بعنوان دریچه ورود به آسیای میانه در نظر گرفته است که با در نظر گرفتن این مولفهها در مییابیم که دو کشور در عرصه ترانزیت و حمل و نقل نیازمند یکدیگرند.
ایران که همواره بعنوان یکی از مهمترین راهروهای ژئوپلتیک و استراتژیکی در منطقه خزر و آسیای میانه شناخته شده است بعنوان یک چهاراه ترانزیتی مطمئن مورد توجه بسیاری از کشورها قرار دارد و از مهمترین خصیصههای ایران قرار گرفتن در مسیر جاده ابریشم است که این موضوع نیز مهم ارزیابی میگردد. علیایحال با توجه به اهمیت حمل و نقل میان ایران و ترکمنستان در این مقاله سعی میگردد علاوه بر بررسی مبادی ورودی ترانزیتی میان ایران و ترکمنستان، نقاط ضعف و قوت میان دو کشور در حوزه حمل و نقل نیز مورد واکاوی قرار گیرد.
حمل و نقل زمینی:
سنتیترین، بهترین و قابل دسترسترین انتقال کالا و حمل و نقل استفاده از مسیرهای زمینی-جادهای میباشد. ترکمنستان با 3 استان شرقی و شمال شرقی ایران همچون خراسان رضوی، خراسان شمالی و گلستان هم مرز بوده و ارتباط زمینی دارد. در حال حاضر از گمرکهای استان خراسان رضوی همچون باجگیران (قوچان)، لطف آباد (درگز)، سرخس و در استان گلستان گمرک اینچه برون بعنوان مبادی ورودی و رسمی برای ترانزیت کالاها مورد استفاده قرار گرفته است و این در حالی است که استان خراسان شمالی با وجود هم مرز بودن با ترکمنستان از داشتن گمرک این جمهوری محروم میباشد. لازم به توضیح است که نزدیکترین گمرکها به عشقآباد پایتخت ترکمنستان، گمرک باجگیران و لطف آباد هستند که مهم ارزیابی میشوند و دگرسو گمرک سرخس نیز از قدیمیترین و بزرگترین پایانههای گمرکی میان دو کشور مطرح میباشد. اما علیرغم تمام پتانسیلهای موجود در رابطه با حمل و نقل جادهای میان ایران و ترکمستان، طی سالهای اخیر شاهد پدیده بسته شدن مرز از سوی ترکمنستان و بی ملایمتیهای این کشور به بهانههای مختلف هستیم، که قطعا با گفتگوی میان نمایندگان دو کشور با هدف حل و فصل اختلافات موجود و از میان برداشتن مشکلات، وضعیت بهتری برای دو کشور در این حوزه رقم خواهد خورد.
حمل و نقل دریایی:
ایران و ترکمنستان در دریای خزر پتانسیلهای خوبی برای همکاری دارند. در ایران بندر امیرآباد نزدیکترین بندر مجهز به ترکمنستان میباشد که از مزیت خطوط ریلی بهره میبرد و در مساحت بزرگی ساخته شده است که دارای انبارهای مختلف چند منظوره و اسکلههایی با ظرفیت پذیرش کشتیهای 5 هزار تنی میباشد که نقش در زمینه حمل و نقل دریایی خواهد داشت. علاوه بر این بنادر شهرستانهای گز و ترکمن در استان گلستان نیز از جمله بنادر نزدیک به ترکمنستان هستند که میتوانند در کنار بندر امیرآباد نقش و جایگاه خوب و موثری در رابطه با افزایش میزان حمل و نقل داشته باشند. ضمنا بنادر نوشهر و فریدونکنار در استان مازندران و بندرهای انزلی و آستارا نیز از دیگر بنادر مهم در حاشیه دریای خزر بشمار میروند که با وجود دور بودن از ترکمنستان میتوان برای استفاده بهینه و موثر از آنها در این عرصه برنامهریزی نمود.
و اما در سوی مقابل بندر ترکمنباشی ترکمنستان بزرگترین و اصلیترین بندر این کشور برجسته شده است که با مساحت یک میلیون و 200 هزار مترمربعی با هزینهای بالغ بر 2 میلیارد دلار توسط ترکیه ساخته شد. این بندر از نظر جغرافیای سیاسی در اوراسیا مهم تلقی میگردد زیرا در مسیر تجارت اروپا-قفقاز-آسیا قرار دارد. ظرفیت غیرنفتی بندر فوق 9 میلیون تن در سال و ظرفیت نفتی آن نیز حدود 11 میلیون تن برآورد شده است و بهترین عملکرد این بندر در سال 2014 با 8 میلیون تن بوده است. در کنار بندر ترکمنباشی بنادر تابعه همچون اِکرم، چلکن و آلاجا نیز وجود دارد که از آنها میتوان در جهت افزایش حمل و نقل دریای میان دو کشور بهرهبرداری کرد.
حمل و نقل ریلی:
در حال حاضر دو مسیر ریلی میان ایران و ترکمنستان همچون سرخس و اینچه برون فعال میباشد. راه آهن سرخس در استان خراسان رضوی از ظرفیت بالای حمل و نقل میان دو کشور برخوردار میباشد و به ترکمنستان و سایر کشورهای آسیای میانه این امکان را میدهد تا به آبهای آزاد و بینالمللی دسترسی داشته باشند که در حال حاضر فاز دوم آن نیز افتتاح شده است. علاوه بر این راهآهن اینچه برون که در سال 1395 توسط سه کشور ایران-ترکمنستان-قزاقستان احداث و به بهرهبرداری رسید از پتانسیل خوب و مطلوبی برای حمل و نقل به شمار میرود و به نوعی در مسیر جاده ابریشم بعنوان یکی از اِلمانها مورد استفاده قرار میگیرد. دو خطوط ریلی فوق بدون تردید نقش غیرقابل انکاری در عرصه حمل و نقل دارند و به نوعی میتوان گفت این خطوط برای کشورهای آسیایمیانه و حتی آسیای جنوب شرقی نیز مهم ارزیابی میگردد. اخیرا چین از راهآهن سه جانبه مذکور برای انتقال کالا به ایران استفاده نموده است. در این خصوص میتوان گفت انتقال کالاهای چینی از این مسیر به بازارهای اروپایی نیز میتواند مورد استفاده قرار گیرد. در واقع تمرکز ایران و ترکمنستان بر روی این مسیر ریلی و دیگر مسیرهای زمینی بدون تردید درآمد اقتصادی برای دو کشور به همراه خواهد داشت که مقامات دو جمهوری میبایست بر روی آن تمرکز نمایند.
حمل و نقل هوایی:
متاسفانه با وجود ظرفیتهای هوایی میان ایران و ترکمنستان، اقبال چندانی از این پتانسیل برای ارسال کالاها مورد استفاده قرار نگرفته است و تنها پرواز مسافری میان دو کشور وجود دارد. این موضوع میتواند دلایل موجه داشته باشد و آن اینکه عشقآباد پایتخت ترکمنستان فاصله چندانی با مرز ایران ندارد و حمل و نقل زمینی و یا حتی ریلی میتواند برای دو کشور مقرون به صرفه باشد.
قاسم عزیزی عضو شورای علمی موسسه بین المللی مطالعات دریای خزر
http://www.iikss.com/fa/index.php/route/news_det/OTk4NA